Турция е била подготвена за коронавируса още преди той да се появи в Китай, твърди в. "Тюркие". Според изданието благодарение на заложените мерки в публикуван през 2019 г. доклад за евентуална национална пандемия от инфлуенца, равносметката от разпространението на коронавируса в страната не е по-тежка.

"Закъснелите плащат по-сурова цена", пише "Тюркие", цитиран от БТА.

В документа били изредени редица предвидени мерки, сред които поставяне на термокамери на входовете на страната, с които да се следи състоянието на пътници от засегнати страни, преустановяване на посещения на театър, кино, конференции и пр., изолиране на пристигащите от чужбина по домовете им, прекъсване на учебни занятия в училищата и т.н.

В. "Йени акит" съобщава за "радостна вест", отнасяща се до нови кадри в здравеопазването, експресни тестове за установяване на коронавируса и местна апаратура, която да се прилага при лечението на заразените.

В изявление вчера министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа призова възрастните хора да спазват полицейския час за лица над 65-годишна възраст и да не напускат домовете си. "Останете си вкъщи, нужни сте ни", апелира Коджа.

Министърът съобщи, че 32 хиляди нови медицински работници ще се присъединят към системата на здравеопазването и обеща 100-процентна надбавка в заплатите на медиците през следващите три месеца. Турция започва серийно собствено производство на респиратори, съобщи още Фахреттин Коджа.

"Аплодисментите не стигат, нужни са консумативи", пише на свой ред "Коркусуз", като твърди, че медици били принудени да вадят от своя джоб, за да се снабдят със защитни очила, маски и ръкавици поради недостатъчност в болниците.

Фахреттин Коджа каза още, че от Китай е пристигнала първа партида от 50 000 бързи теста, които са пуснати в употреба, а в сряда се очаква да пристигнат още 300 000 такива тестове. Турски медии съобщиха по-рано, че Турция е поръчала общо 2 милиона експресни тестове от Китай, които дават възможност само за 15 минути да се разбере дали даден пациент е заразен - за разлика от предишните, при които резултатът се получавал след доста по-дълго време. Новите тестове също така са пригодени за ползване във всякакви лаборатории.

Коджа съобщи още, че от Китай е било доставено ново лекарство, което дава положителен резултат при лечение на болните от коронавирус, и вече е започнало прилагането му в Турция на пациенти в интензивните отделения.

"Тази сутрин получихме от Китай препарат, който е показал ефикасността си в борбата с коронавируса. Започнахме да го прилагаме при тези, които са под наблюдение на лекари в интензивна терапия", каза министърът в понеделник, 23 март.

Регистрираните в Турция смъртни случаи от Ковид-19 са вече 30, а броят на потвърдените случаи на заразата достигна 1236 души, съобщи снощи здравният министър.

Защо Китай помага на Турция

Преди седмица турският министър на здравеопазването алармира в парламента, че Турция също е изправена пред опасност от епидемия и се нуждае спешно от набавянето на повече тестове за бърза диагностика на COVID-19.

Въз основа на това китайското правителство е предложило на Анкара да изпрати значително количество бързи тестове.

Първата пратка, както стана ясно, бе доставена в понеделник със самолет на "Търкиш карго" на летище "Ататюрк".

Според информация във в. "Йени чаг" в хода на преговорите между Пекин и Анкара за цената на тестовете, китайското правителство заявило, че ги предоставя безплатно. "Защо?", попитали от Анкара.

"Защото ги е платил Ататюрк", бил отговорът на Пекин.

Ето каква е предисторията на този жест, описана във в. "Йени чаг" и преразказана от Нахиде Денис за БТА.

...През 1940 г. в Китай избухва епидемия от холера. Турският институт по хигиена и епидемиология, който е основан от Мустафа Кемал Ататюрк, изпраща на Китай ваксини за справяне с епидемията.

Въпреки изминалите 80 години се оказа, че китайците не са забравили този жест на Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г., и върнаха жеста. Един голям, много голям пример за солидарност в момент, когато цялото човечество, всички страни имат нужда от това, отбелязва "Йени чаг".