Турският парламент прие днес декларация, осъждаща изявлението на американския президент Джо Байдън, в което той определи като "геноцид" събитията в Османската империя през 1915 г., съобщи Анадолската агенция.

Ние като Велико национално събрание на Турция със съжаление и остро осъждаме изявлението на Джо Байдън от 24 април 2021 г., съдържащо тезите на арменското лоби за събитията от 1915 г., се посочва в декларацията, приета от управляващата Партия на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия, Партията на националистическото действие и "Добра партия". Парламентараната група на прокюрдската Демократична партия на народите е гласувала против.

Най-категорично отхвърляме тези безпочвени клевети, които нямат друг смисъл освен изопачаване на историята с политически мотиви, се казва в декларацията.

Това изявление на американския президент, който от правна и морална гледна точка няма пълномощия да произнася решения по исторически теми, няма никаква стойност за нас, се посочва в текста.

Турският парламент призовава Байдън да поправи своята грешка и да промени изявлението си, несъответстващо на историческите истини, и да подкрепи усилията за това турският и арменският народ да живеят в мир, стабилност и сигурност.

В събота Байдън призна за геноцид събитията в Османската империя, започнали през 1915 г., при които са били убити близо 1,5 милиона арменци.

Турция признава, че много живеещи в Османската империя арменци са били убити в сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя на убитите и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

По-рано днес Лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели призова да бъдат активирани купените от Русия зенитно-ракетни системи С-400 в отговор на решението на американския президент Джо Байдън да признае арменския геноцид, предадоха турски медии.

Съгласно точка 11 от Всеобщата декларация за правата на човека Байдън извърши престъпление за разпалване на ненавист. В отговор на това нашата първа задача трябва да бъде активирането на системите С-400, както и да поискаме да ни върнат парите за изтребителите Ф-35. За нас в момента отношенията със САЩ се намират на исторически кръстопът, каза Бахчели пред парламентарната група на партията си.

Лидерът на националистите посочи, че решението на Байдън е нанесло сериозен удар на съюзническите отношения между Турция и САЩ.

Това ясно показа, че приятелството е било лъжа, а стратегическото партньорство е било някаква измислена приказка, каза Бахчели.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е силно разстроен от решението на Байдън, а външният министър Мевлют Чавушоглу посочи, че думите на американския президент са основани на популизъм и Турция ги отхвърля.