Рекордно количество марихуана са заловили турските власти на граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево на границата с България, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Екипи на митническа охрана са спрели подозрителен ТИР, чийто шофьор обяснил, че превозва тор. При направения обиск обаче били намерени 2070 кг марихуана, разпределени в 213 чувала. Проверката е била извършена с помощта на специално обучени кучета.

Стойността на наркотика на черния пазар се изчислява на 124,22 млн. турски лири (18,88 млн. евро).

Шофьорът на ТИР-а, който е чужденец, е задържан. Националността му не се съобщава.

Това е най-голямото количество наркотик, залавяно наведнъж на сухопътна граница на Турция, отбеляза министърката на търговията Рухсар Пекджан.

Искрено поздравявам нашия екип за спазване на митническите разпоредби, за борбата с контрабандата, която води с голяма отдаденост ден и нощ. Поздравявам особено Одринската митническа служба за борбата с контрабандата и за добрата рабпта по конкретния случай, изтъкна в социалните мрежи Рухсар Пекджан.

Публикацията припомня, че преди около два месеца на летище Истанбул бяха задържани 1,7 тона наркотици - най-голямото количество, залавяно от турските власти на летище в страната.