Турските власти забраниха гостуванията по домовете за семейни празници, помени, поднасяне на съболезнования или други поводи като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщи в. "Миллиет".

Домоуправителите или отговорните за жилищата лица трябва да съобщават на полицията, ако забележат гостуване на външни лица, допълва БТА.

При установяване на такива случаи полицията ще налага глоби в размер на 3150 турски лири (330 евро), както на домакините, така и на гостите.

Вестник "Миллиет" цитира експерт от Съвета за обществени науки към здравното министерство, който заяви, че е възможно да бъде наложена забрана на гражданите за излизане навън около Нова година (в дните от четвъртък до неделя, т.е. между 31 декември и 3 януари), както и за събирания в къщите.

Подобна опция е била обсъждана и на последното заседание на правителството по мерките за борбата срещу коронавируса, съобщават източници.

Испания ограничава пътуванията и събиранията на граждани за наближаващите коледни и новогодишни празници. В едно домакинство не трябва да се събират повече от 10 души, като това включва и децата.

Пътуванията между отделните региони ще бъдат силно ограничени за периода 23 декември - 6 януари. Решението на правителството бе съгласувано с регионалните власти.

Нови строги мерки има и във Великобритания. Там още важи системата на три нива, но мерките ще бъдат по-сурови. В третото ниво на ограничения - заведенията, баровете и кафенетата остават затворени.

Позволено е събирането на хора само от едно домакинство на закрито. Публиката на спортни мероприятия е забранена.

В районите, които попадат във второто ниво - фитнесите и магазините - могат да отворят, ако спазват стриктно мерките. Спортните събития могат да имат до 2000 души публика или до 50% от капацитета на съоръжението.

Властите планират да разпуснат мерките около Коледа и да позволят до три домакинства да формират "коледен балон".