Последиците от земетресенията, станали в Егейския регион на Турция вчера, са сред водещите теми на турския печат днес, предаде БТА.

Земен трус с магнитуд 4,8 по Рихтер бе регистриран в морето в района на град Сеферихисар (окръг Измир) в 11.39 ч., а в 14.19 часа в град Бозкурт (окръг Денизли) стана земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер, последвано от друг по-силен трус с магнитуд 6 по Рихтер.

"Двоен кошмар в Егейския регион" ("Акшам"), "Кошмарът напомни за себе си" ("Стар"), "Денизли бе разтърсено. Паника заради трус от 6 по Рихтер" ("Йени шафак"). Това са част от заглавията на водещи издания по темата.

Паниката заради честите земетресения в Турция този път обхвана Егейския регион. Първо в окръг Измир (край Сеферихисар, в залива Кушадасъ) бе регистриран трус с магнитуд 4,8 по Рихтер, а по-късно окръг Денизли бе разтърсен от земетресение с магнитуд 6 по Рихтер. Има нанесени материални щети, но няма жертви, пише "Акшам".

Общо 81 души бяха ранени при земетресението в Денизли, усетено в съседните окръзи. Материални щети бяха нанесени на около 390 сгради, включително на зданието, в което се намира кметството на Бозкурт. В някои райони са активираха свлачища, информира вестникът.

"Йени шафак" съобщава, че редица сгради са се срутили.

Експерти предупредиха хората да не се връщат в жилищата, на които са били нанесени щети, дори за малко заради огромния брой вторични трусове.

Егейският регион вчера се люля като люлка в пълния смисъл на думата. В рамките на осем часа бяха регистрирани общо 114 труса с магнитуд между 1,1 и 6 по Рихтер. Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул предупреди, че вторичните трусове може да продължат две-три седмици, пише "Йени шафак".

В. "Биргюн" цитира професор Наджи Гьорюр, който заяви, че Егейският регион на Турция е едно от най-сеизмично активните места в света и съответно земетресенията са нещо "естествено" за района.