Обвинения към САЩ сипят турските вестници днес във връзка с убийството от Кюрдската работническа партия (ПКК) на 13 турци в Северен Ирак. Вестниците цитират изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който обвини САЩ, че подкрепят терористичната групировка.

"Ердоган към САЩ: Вие сте на страната на ПКК" (в."Йени бирлик"), "Тази кръв изцапа ръцете на САЩ" (в. "Йени шафак"), "Кръвта на 13 невинни е по ръцете на САЩ" (в. "Йени акит"), "Ей, Америка! Питай ПКК, която подхранваш с оръжие" (в. "Сьозджу") - това са някои от заглавията в турския печат днес.

Турският президент обвини вчера САЩ, че "явно подкрепят" Кюрдската работническа партия (ПКК), Ситлите за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), въпреки че твърдят обратното.

"Ако искате да продължим нашето съюзничество в глобален план и в НАТО, трябва да престанете да заставате на страната на терористите", заяви Ердоган.

По думите на президента кръвта на невинните хора, екзекутирани в Северен Ирак, стои по ръцете на всички защитаващи, подкрепящи и отнасящи се благосклонно към терористите от ПКК.

В. "Акшам" същевременно критикува Европейския съюз за бавната реакция на осъждане на зверството, извършено в района Гара в Северен Ирак. Според изданието реакцията от ЕС е дошла 26,5 часа след коментара на президентския говорител Ибрахим Калън, че светът мълчи пред избиването на 13-те турци, което той окачестви като "срамно съучастничество".

Тероризмът на ПКК бе осъден от ЕС и едва 12 часа след изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу, който обвини Запада в двойни стандарти и селективно отношение към терористите, посочва още вестникът.

"САЩ също го осъдиха (зверството в Гара), но със забележката: "ако ПКК го е извършила", пише "Акшам".

Вестникът допълва, че президентът е реагирал твърдо на "това нахално изявление", като е повикал на разговор посланика на САЩ в Анкара, след което американският държавен секретар Антъни Блинкън в разговор с турския външен министър е изказал съболезнования за жертвите и е заявил, че ПКК е отговорна за извършената жестокост, "поправяйки първото изявление".

"Запознайте се с ПКК и ФЕТО", гласи заглавието на в. "Истиклял" днес. Този вестник също цитира думите на президента Ердоган, който обръщайки се към Джо Байдън, е заявил "запознай се добре с тези (терористите от ПКК), но не забравяй и ФЕТО". По думите на Ердоган макар САЩ да отричат подкрепа за кюрдските бойци, "хиляди камиони са докарали танкове в Северен Ирак, хиляди камиони са докарали муниции и те са ги предали на терористите".

"Оттук нататък има два пътя пред всеки. Или ще действате заедно с Турция и ще следвате подход без "но", "обаче" и "само че", или ще отговаряте преди всичко пред съвестта си, а после и пред международните платформи като съучастник във всяко престъпление на тази терористична групировка с кръв по ръцете", цитира в. "Йени акит" изказването на президента.

По думите на Ердоган вече никоя държава, институция, структура или отделно лице няма право да поставя под въпрос операциите на Турция в Сирия и Ирак.

"Онези, които извършиха това зверство, извличат сила и кураж от онези, които мразят Турция. Няма терористична организация или сила пионка, която да може да се изправи пред турската армия, разрастваща се с всеки изминал ден", каза още Ердоган и заяви решимостта на Турция да продължи борбата, докато неутрализира и последния член на ПКК.