Турският министър на правосъдието Абдюлхамит Гюл е заявил, че въпросът за "Света София" е суверенен въпрос, за който правомощия има Република Турция, предаде Анадолската агенция.

По повод на дискусиите в последно време в Турция по въпроса за евентуално повторно отваряне на храма "Света София" за мюсюлманско богослужение, Гюл е заявил пред Анадолската агенция, че това е "единствената джамия, в която се влиза през турникет".

Той е добавил, че премахването на този позор е правно задължение.

Общо желание на всички нас е "Света София" да се отвори за богослужение, като се счупят веригите й; да се изпълни завещението на султан Мехмед Завоевателя, е посочил Гюл.

Храмът "Света София" е построен през шести век като християнска църква. След превземането на Константинопол от османците през 1453 г. е превърнат в джамия, а през 1935 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. Четене на сура от Корана в храма "Света София" на 29 май в рамките на честванията на 567 години от завладяването на византийската столица през 1453 г. предизвика остри реакции от страна на Гърция и поднови спекулации по темата за планове на правителството за промяна на статута на храма.

Държавният съвет (висшия административен съд) се очаква да се произнесе на 2 юли по дело с искане за отмяна на решение от 24 ноември 1934 г. на министерския съвет за превръщане на храма "Света София" в музей.