Турски и гръцки изтребители са участвали в кратка въздушна схватка над източноегейското островче Ро днес следобед, в момент, когато хеликоптер, превозващ началника на генералния щаб на гръцката армия генерал-лейтенант Георгиос Камбас, се приземявал, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че турски изтребители Ф-16 са навлезли в гръцкото въздушно пространство и са прелетели една миля над остро Ро. Скоро след това те били прехванати от гръцки изтребители и се стигнало до кратка въздушна схватка.

Началникът на генералния щаб на гръцките въоръжени сили посещава военни обекти в района.

Миналия месец турски изтребители "притиснаха" пък хеликоптера на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на пътуването му за остров Агатониси в Егейско море. Това разкри самият Ципрас.

"Убиват" ли турските военни маневри делфини?

Преди седмица гръцкия институт Архипелагос алармира, че 15 мъртви делфина са намерени на гръцкия остров Самос и на други места в гръцки води от края на февруари до 10 април. Институтът отбеляза, че смъртните случаи са достигнали връхната си точка след турските учения от 27 февруари до 8 март, при които били използвани сонари и истински боеприпаси.

Турската армия отхвърли тези подозрения и публикува в Туитър видео и снимки на делфини, които щастливо придружават плавателните съдове по време на маневрите. Армията посочи, че въоръжените сили "запазват чувствителност към околната среда дори по време на операции" и че по време на учението са проявили "съзнателност за закрила на нашите приятели в морето".