Истанбулската прокуратура е подготвила искане за екстрадиция от Саудитска Арабия на 18-те заподозрени за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, посочи в съобщение днес турското министерство на правосъдието, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Рияд обяви, че 18 души са арестувани и петима високопоставени правителствени служители са уволнени в рамките на разследването на случая. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова саудитското правителство да предаде заподозрените на Турция, за да бъдат съдени.

Турция е изготвила искане за екстрадиция на заподозрените за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, тъй като тя е по-добре подготвена "да служи на каузата на правосъдието" по случая, посочи днес турски високопоставен представител.

Заподозрените 18 души са обвинени в убийство "с умисъл, жестоки намерения или чрез изтезание". Саудитският главен прокурор вече заяви, че убийството на Кашоги е било планирано

Турският високопоставен представител посочи още, че съдебните процедури в Турция ще бъдат открити за международни наблюдатели с цел да се осигури прозрачност.

В интервю за турската телевизия Хабертюрк Хатидже Дженгиз, годеница на Джамал Кашоги (на снимката), заяви днес, че той не е искал да ходи в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Но в същото време е смятал, че саудитските власти няма да му създадат проблеми или да го арестуват в Турция, макар да е бил притеснен, че може да възникне напрежение при посещението му в консулството, предаде Ройтерс.

Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, отиде на 2 октомври в дипломатическото представителство на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи документ, необходим за сключване на брак.

Той мислеше, че Турция е сигурна страна и ако бъде задържан или разпитван, този проблем бързо ще бъде разрешен, каза Дженгиз пред Хабертюрк. Тя добави, че отношението към него по време на първото му посещение в саудитското консулство е било добро.