"Вето от Путин на Турция", гласи заглавието на турския в. "Карар" днес, който съобщава, че Москва е отхвърлила идеята за включването на Турция към евентуални мирни преговори с Минската тройка /съпредседателите на Минската група Русия, Франция и САЩ/ по въпроса за Нагорни Карабах. Според вестника целта на съпротивата срещу тази идея на руския президент Владимир Путин е да може да направлява процеса според руските регионални интереси.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви вчера, че Турция трябва да стане съпредседател на Минската група, като запита "кой въпрос в региона е бил решен без Турция", посочва в. "Акшам" в публикация под заглавие "Без Турция въпросът няма да бъде разрешен".

"Турция непременно трябва да фигурира в постигането на решение, всъщност тя фигурира. В Минската група има държави, които се намират далеч от този регион, които нямат никаква връзка с него. Кой въпрос /в региона/ е бил решен без Турция?", запита Илхам Алиев, цитиран от "Акшам".

В. "Карар" коментира, че Минската тройка се е задействала "едва когато азербайджанските войски са започнали да си връщат земите", но "в призивите й за прекратяване на огъня не се споменава нищо за изтегляне на Ереван от окупираните земи". Русия пък увеличила ходовете си, имащи за цел "да държат извън мирния процес Турция, която заедно с Баку постави окупацията /на Нагорни Карабах/ в световния дневен ред", пише още изданието.

Според "Карар" Путин първо оставил Анкара извън "масата за прекратяване на огъня" на министрите на външните работи на Азербайджан и Армения в Москва на 9 октомври. Отказът на Русия Турция също да бъде включена в усилията за постигане на мирно решение е "втори удар" от страна на Путин, отбелязва вестникът. Външният министър на Русия Сергей Лавров отхвърли идеята на Баку за приобщаване на Турция към преговорите, като заяви, че търсенето на решение трябва да продължи под егидата на тройката Русия, САЩ и Франция, отбелязва "Карар".

"Не примирие, а почивка за оръжие", гласи заглавието на в. "Йени шафак" по повод на спирането на огъня в Нагорни Карабах, което според вестника е осигурило "живителна глътка вода за изтощената армия на Армения".

Според вестника арменците използват момента, за да подсилят въоръжените си сили, а междувременно Русия, Франция, Иран и САЩ прехвърлят в Армения високотехнологични оръжия.

"Йени шафак" отбелязва, че според сведения Русия прехвърля тежки оръдия, противотанкови ракетни системи Корнет и зенитно-ракетни системи Игла. Франция изпращала помощ с пътнически или ВИП самолети, а Иран пренасял оръжие и муниции с тирове. Оръжейният трафик се извършвал под ръководството на арменския министър на отбраната Давид Тоноян, бизнесмена Самвел Карапетян и оръжейният трафикант Давид Галустян, твърди още турското издание.