Полицията в провинция Болу в северна Турция е конфискувала радиоактивен калифорний - особено рядък елемент, използван в ядрените оръжия и реактори. Стойността му е 72 милиона долара, съобщиха властите, цитирани от турското англоезично издание Daily Sabah.

Около 18,1 грама (0,63 унции) калифорний са открити от полицията за борба с контрабандата и организираната престъпност в автомобил, се казва в съобщение на губернатора на Болу, предаде "Фокус". Петима заподозрени са разследвани заради инцидента, добави той.

Според изявлението иззетото вещество е било изпратено до Турския орган за атомна енергия (TAEK).

Материал, докладван като 1.4 килограма калифорний, задържан в при подобна акция в столицата Анкара през март 2018 г., обаче се оказа органично вещество без ядрени или радиоактивни свойства. Отчетеното тогава количество беше твърде голямо за един изключително рядък елемент и TAEK скоро отхвърли информациите след като изследва веществото.

Калифорният е радиоактивен химически елемент, който първоначално е синтезиран в Националната лаборатория на Лоурънс Беркли в Калифорнийския университет през 1950 година. Смята се, че е силно опасен и се използва в ядрени реактори, както и в операции по добив на злато, сребро и нефт, за да се определят подземните води или нефтени слоеве. САЩ и Русия са единствените производители на този рядък елемент. Намиращ се на кръстопътя между Европа, Азия и Африка, Турция е важен път за търговия, както и за контрабанда. Несигурността в заобикалящия страната регион и неуспехи на държавната власт на различни места правят страната податлива на трафик на дори най-изненадващите предмети, вариращи от ценни исторически артефакти, изброени в националните музеи до материал, който може да бъде намерен само в най-тайни военни или промишлени съоръжения.

Някои предмети или вещества, иззети от полицията обаче, често се оказват фалшиви или професионални реплики или техните характеристики като възраст или автентичност са силно преувеличени или погрешно идентифицирани.