Сирийски правителствен хеликоптер е бил свален в селски район западно от Алепо в сирийската северозападна провинция Идлиб, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс и БТА.

Сирийската Обсерватория за човешките права съобщи, че хеликоптерът е бил свален с ракета от турските сили в област Халеб (Алепо се нарича също и Халеб на арабски и арменски - б.р.).

Двамата пилоти на хеликоптера на сирийската армия са загинали, предаде агенция Франс прес, като се позовава на неправителствената организация.

Телата на двамата пилоти са намерени, съобщи на АФП директорът на Обсерваторията. Анкара засега не е коментирала инцидента.

Турската армия изпрати допълнителни подкрепления и оръжия в Идлиб, на южната граница на Турция, за да отблъснат опитите на сирийските правителствени сили да си върнат контрола над последната важна крепост на бунтовниците след близо деветгодишна война. Турският в. "Сабах" писа, че около 400 бойци от специалните части са изпратени на турско-сирийската граница. Според изданието те са разположени в окръг Хатай за по-нататъшна служба на турско-сирийската граница.

Военни части са били изтеглени от границата между Турция и Гърция по река Еврос (Марица) и изпратени в Сирия.

В понеделник, 10 февруари, турското министерство на отбраната съобщи, че петима турски военни са загинали и петима са били ранени при артилерийски обстрел на техен наблюдателен пункт в сирийската провинция Идлиб от страна на сирийската армия. В отговор турските сили са обстрелвали 115 цели на сирийската армия и са неутрализирали 101 сирийски военни.

На 3 февруари при артилерийски обстрел от сирийската армия в Идлиб загинаха 8 турски военни и цивилни. При ответни действия на турската армия загинаха 76 сирийски войници.

Съгласно споразумение, постигнато през 2017 г. в Астана от представители на Русия, Иран и Турция, в Сирия бяха създадени четири зони за деескалация, три от които през 2018 г. преминаха под контрола на Дамаск. Четвъртата, обхващаща провинция Идлиб и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, е в ръцете на групировката Джебхат ан Нусра (смятана в Русия за терористична). През септември 2018 г. Русия и Турция се договориха в Сочи за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб, където има над 10 различни формирования.