Хамис командваше елитна военна част. Той е най-известният човек от бившия режим, който е убит от началото на въстанието, сложило край на 42-годишното управление на Кадафи.

Телевизия Ар Рай, която подкрепя Кадафи, съобщи, че Хамис Кадафи е убит заедно с братовчед си Мохамад Абдула ас Сануси - шефа на разузнаването на Кадафи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Те загинали в битка със сили на Преходния национален съвет в град Тархуна, на 90 км югоизточно от Триполи.

Телевизията излъчи строфи от Корана на фона на снимки на Хамис и Сануси - традиционен начин на оплакване.
Каналът съобщи, че двамата са загинали, докато са се сражавали с врагове на родината си.

Военни представители на ПНС заявиха през август, че Хамис е убит в Тархуна и погребан в Бани Уалид, но тогава нямаше потвърждение от верните на Кадафи сили.

Силите на либийския ПНС влязоха снощи в Бани Уалид и издигнаха новото либийско знаме в центъра на града, предаде Ройтерс.
Бани Уалид и Сирт - родният град на Кадафи, са последните два бастиона на сваления режим.
Това пречи да ПНС установят ефективно управление в цялата страна и да възобновят добива на петрол.

Близки на хора от сваления либийски режим бягат от Сирт, предаде Франс прес. Сред тях са майката и братът на говорителя на правителството на Кадафи Муса Ибрахим, съобщи командир от съвета.

Почивка в Либия може да звучи абсурдно, но много от местните туроператори предвиждат бляскаво бъдеще на туризма, веднага щом улегне прахът от битките, отбелязва Ройтерс.
Според тях крайбрежната страна има всички необходими качества за жизнен туристически бизнес - топло време, плажове, старини и е близо до Европа - всички фактори, които помагат на сектора да цъфти в съседните Египет и Тунис. Ако бъде развит, туризмът можа да помогне на Либия да намали високата безработица, тъй като ще се създаде работа за екскурзоводи, шофьори, ресторантьори и служители на хотели.

Същевременно ще помогне за разнообразяване на икономиката на страната, като я откъсне от зависимостта от петрола и газа. Фактът, че туроператорите въобще мислят да възобновят дейността си - някои предвиждаха това да стане след година, свидетелства за относителното спокойствие, което се шири в Триполи и в други части на Либия, след като бившите бунтовници изгониха силите на Кадафи от столицата през август.

Една туристическа компания вече рекламира на сайта си тридневна екскурзия за 295 евро в следвоенна Либия, като обещава посещения в Триполи и древния град Лептис Магна.
Служителите признават, че може би е малко прекалено оптимистично.