Тунизийският премиер Юсеф Шахед реши днес да забрани "от съображения за сигурност" достъпа в администрациите и обществените институции на лица, които носят никаб, казаха за Франс прес от канцеларията на премиера.

Според източника Шахед е подписал циркулярно писмо, "забраняващо достъп до административни служби и обществени институции на всеки, чието лице е покрито. Решението е взето от съображения за сигурност".

В четвъртък миналата седмица в Тунис беше извършен двоен самоубийствен атентат, при който загинаха двама и бяха ранени 7 души. Отговорност за него пое групировката "Ислямска държава".

През февруари 2014 г. министерството на вътрешните работи упълномощи полицията да извършва засилени проверки на хора, които носят никаб, обосновавайки мярката с борбата срещу тероризма.

Режимът на президента Зин ал Абидин Бен Али изобщо не допускаше забулването и смазваше безмилостно всяка форма на ислямизъм, но след свалянето му с революцията от 2011 г. никабите станаха популярни и предизвикват спорове между светски политически активисти и ислямисти.