Хиляди българи годишно напускат страната в търсене на по-добър живот в чужбина. Но България не е само страна на заминаващи - много чужденци се установяват да живеят в нея. С един такъв германски изселник ни среща ТВ ZDF.

С Нико се срещаме на Женския пазар в София, където си купува "5 бройки томати", както той се изразява. Пред репортерите на обществената телевизия германецът признава, че българският език не е никак лесен. Но има и друго - той е трябвало да усвои също и езика на жестовете и мимиките:

"Българите кимат наопаки - когато са съгласни поклащат глава наляво и надясно, а с обратното движение нагоре и надолу изразяват своето несъгласие", разказва той.

Германецът живее в София от 13 години. През 2005 приел атрактивно предложение за работа като специалист по маркетинг.

"По онова време градът ми напомняше на Берлин малко след падането на стената: хаотично, недовършено, неспокойно. Но беше вълнуващо", разказа Нико пред телевизионната камера.

София днес е друга

Оттогава София се е променила много, се казва по-нататък в репортажа. През последните години българската икономика бележи значителен растеж, което се отразява пряко и на столицата. "Нивото на ресторантите и баровете се вдига. Работи се по нови концепции. Интересно е да се наблюдава това развитие", казва германецът.

Днес Нико Ян работи в международна PR агенция. Екипът му се състои най-вече от млади българи.

"Много младежи заминават за чужбина. Но напоследък се наблюдава и обратната тенденция - много хора са връщат обратно, след като са се изучили и натрупали малко опит навън", разказва Нико. Като цяло България привлича все повече чуждестранни фирми и инвеститори, което се отразява и на безработицата, която е спаднала до 6,3 процента.

Германската телевизия ни среща и с годеницата на Нико - софиянката Албена Мирчева. Нейното мнение за ЕС съвпада с това на повечето млади българи:

"Хубаво е, че сме страна-членка. Искаме да учим и работим в добри условия и да живеем в приятна атмосфера. София се доближава все повече до това", казва още столичанката.

Но България все още не е част от Шенген - заради високите нива на корупцията, се уточнява в репортажа. "Човек се сблъсква с нея в ежедневието - например когато те спре някой полицай", казва Нико.

Цените на имотите растат

Той и съпругата му Албена притежават апартамент в модерна кооперация в южната част на София. Около 80 процента от българите живеят в собствени жилища, се казва още в репортажа. Според германската телевизия, това се дължи цените на недвижимите имоти, които все още са значително по-ниски, отколкото "в някои други страни от ЕС. "Когато купихме жилището си, цената за квадратен метър в добрите квартали на София вървеше около 800 евро. Сега тя е скочила до 1000-1200 евро за квадрат." За сравнение: в големите германски градове жилищната площ е до пет пъти по-скъпа.

Нико и Албена имат 6-годишна дъщеричка - София, на която се опитват да предадат най-доброто от двете култури. Затова момичето ходи на немско училище, където, освен немски, изучава още български и английски. "Любимият ми език е българският", признава София.

Германецът и семейството му често посещават роднини и приятели в Берлин и не изключват възможността някой ден да се преместят да живеят в германската столица. Но едва ли ще е скоро, защото, както признава самият Нико, в момента: "Тук нищо не ми липсва".