Голяма част от Латинска Америка е поразена от прекъсване на електроснабдяването, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА и Би Би Си.

Срив на интерконекторната електропреносна система на Аржентина и Уругвай остави двете южноамерикански държави без електричество, съобщиха енергийните компании, цитирани от АФП.

"Масовият срив във взаимосвързаната електрическата система остави цяла Аржентина и Уругвай без електричество", съобщи аржентинската енергийна компания Едесур (Edesur).

Уругвайската енергийна компания UTE заяви, че "срив в мрежата на Аржентина е засегнала взаимосвързаната система, оставяйки цялата национална територия без ток, както и няколко провинции на съседната страна". Според изявлението системата се е сринала в 7 сутринта (13 часа българско време).

Според аржентинския в. "Насион" Бразилия и Чили също са засегнати, а Би би Си съобщи за спиране на тока и в Парагвай.

Причините се разследват и все още не са установени, посочи министерството на енергетиката на Аржентина. Спирането на тока засегна целия район на Буенос Айрес наред с провинции в южната и северната част на страната.

Според министерството пълното възстановяване на услугите ще отнеме няколко часа.

Засегнато е и водоподаването, допълва ДПА. Местната водоснабдителна компания призова клиентите си да ограничат използването на питейна вода до необходимия минимум. Не работеха светофарите, нито бе възможно да колите да бъдат заредени с гориво. Спряха и всичките шест линии на метрото в Буенос Айрес.

Уругвайската енергийна компания УТЕ (UTE) посочи в туит, че системата й се възстановява от нулата, отбелязва АП.

Според компанията спирането на тока се дължи на проблем в аржентинската мрежа. Услугите са възстановени в част от крайбрежните градове и компанията продължава да работи за пълното им възстановяване.

Общото население на Аржентина и Уругвай е около 48 милиона души.