Властите в Пекин поставят цветни табели на сградите, за да покажат на обществеността нивата на ваксинация сред служителите във фирмите.

В търговски център се появиха зелени табели, според които процентът на ваксинация на работещите в района е над 80%. Други сгради с проценти от 40-80% са маркирани със сини табели, а там, където процентът е под 40% , са червени.

Цветното кодиране прилича на цифровите здравни кодове за физически лица, които станаха повсеместен елемент от управлението на COVID кризата в Китай миналата година.

Още снимки вижте тук >>>

Също така в Пекин се предлага на чужденците да се имунизират с китайски ваксини срещу COVID-19.

Зелен код

Снимка: gettyimages

Чуждите граждани, които нямат местна застраховка, ще плащат по 93,5 юана (14,29 долара) за една доза при две необходими. За здравнозастрахованите ваксинирането ще е безплатно.

В съобщението на пекинските власти не се уточнява с какъв препарат ще бъдат ваксинирани чужденците, но се посочва, че ще се използва инактивиран коронавирус, за да се гарантира, че той не може да заразява, но предизвиква имунен отговор.

Инициативата е част от кампанията за имунизациятана повече от 560 милиона души

Снимка: БТА/AP

Три от четирите китайски ваксини, одобрени за общо ползване, са от категорията на инактивираните ваксини. Две са на Китайската национална фармацевтична група "Синофарм", а една - на компанията "Синовак".