Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus)- един от най-опасните патогени в света, става още по-смъртоносен, ако влезе в контакт с цигарен дим, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Авторите му от университета на Бат са установили, че някои щамове на златистия стафилокок не само оцеляват след третиране с цигарен дим, но и стават по-устойчиви.

Според учените химикалите в дима предизвикват остра реакция в бактериите, което ги кара да мутират по-бързо от обикновено. Като част от експеримента учените са обработили с дим шест различни щама на златистия стафилокок, включително и устойчивия на метицилин. За целта специалистите са използван дим само от една цигара, но обработката е продължила шест часа.

Три щама, които са в състояние да заразят здрави хора, са удържали по-успешно на "атаката" с цигарен дим. Другите щамове на супербактерията са започнали да показват резистентност към рифампицин - антибиотик, прилаган при лечението на пациенти с метицилин-резистентен златист стафилокок.