ЦЕРН (Европейският център за ядрени изследвания) реши да прекъсне всякакви контакти с италианския учен Алесандро Струмия, който заяви, че физиката е предназначена за мъже, и че жени получават постове в тази област в името на паритета между двата пола, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Проф. Струмия от университета в Пиза каза това в рамките на уъркшоп, организиран от ЦЕРН в Женева през септември м.г. Редица участвали в уъркшопа жени след това го обвиниха в социалните мрежи, че е направил изявление със сексистки характер. Тогава ЦЕРН преустанови сътрудничеството си с учения, а сега реши да сложи окончателно край на партньорството си с него.

След свое собствено разследване ЦЕРН оповести, че отнема на проф. Струмия статута му на лектор. В комюнике на ЦЕРН се казва, че през януари университетът в Пиза е критикувал публично учения.

Представяйки графики и диапозитиви през септември м.г., проф. Струмия намекна, че мъжете се сблъскват с все по-голяма дискриминация в областта на физиката. Той увери, че назначаването на все повече жени на постове в тази област не е свързано с квалификацията им, а с увеличаващите се дебати за двата пола и паритета между тях.

"Физиката е измислена и развита от мъже, в тази област не се влиза с покана", каза ученият.

От 2016 г. ЦЕРН за пръв път е ръководен от жена, италианката Фабиола Джаноти. През последните 10 години процентното съотношение на работещите в ЦЕРН жени се е увеличило съвсем малко, като те съставляват около 20 на сто от персонала.

Междувременно данни на "Евростат" сочат, че около 17 процента от изпълнителните директори в Европейския съюз са жени, както и малко над една четвърт или 27 на сто от членовете на управителните съвети. България си дели второто място сред държавите-членки с 49 на сто дами на мениджърски позиции с Естония, следвана плътно от Полша и Словения. На другия полюс с най-малко дами-мениджъри е Люксембург с едва 15 процента и Кипър с 23 процента. За сравнение, в Германия жените са близо една трета от всички на ръководни позиции или 30 на сто.