Десетки протести срещу турския президент Реджеп Ердоган се очакват в Берлин и Кьолн по време на тридневното му посещение в Германия

Турският президент кацна в германската столица днес следобед при най-висока степен на сигурност. Преди дни Ердоган изрази надежда връзките между Анкара и Берлин да се върнат към миналите периоди на топли отношения.

Визитата му обаче започна с протест на "Репортери без граници" заради стотиците арестувани журналисти в Турция.

"Ердоган отива в Берлин, а журналистите - в затвора" - плакати с такива надписи посрещнаха турския президент в германската столица.

Турският президент е в Берлин по покана на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Същинската част на двудневното му официално посещение в Германия започва утре.

4200 полицаи работят извънредно в Берлин, за да гарантират сигурността на турския президент. В германската столица е обявена най-висока степен на охрана. Тежковъоръжени жандармеристи и снайперисти пазят по целия маршрут на турския държавен глава.

В същото време пикът на протестите срещу него се очаква в събота в Кьолн, където Ердоган ще присъства на откриването на нова джамия.

Целият център на Берлин е отцепен. Утре вечер Ердоган ще се срещне с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който дава официална вечеря в негова чест. На банкета обаче няма да присъстват канцлерът Меркел, както и повечето лидери от опозицията. Това няма да е първи такъв случай - Меркел отказа да присъства и на тържествена вечеря в чест на китайския президент.

Канцлерът ще се срещне с Ердоган утре. Двамата ще разговарят предимно за икономическите отношения между двете страни. Посещението на Ердоган в този момент се смята за изключително важно за Турция, тъй като страната е в икономическа криза, а лирата продължава да пада. Вероятно разговори ще се водят и за оказване на финансова помощ на Анкара, която изпитва трудности с недостиг на валута за посрещане на плащания по външните си дългове.