Двама американци, държани в руски затвори - според САЩ - неправомерно, според Русия - шпионирали, се надяват на освобождаване. Както винаги в такива случаи - срещу съответна цена. Ето кои са те и какво (може би) иска Москва в замяна на свободата им.  

Родителите на американския журналист Еван Гершкович, който е задържан в Русия, призоваха световните лидери да подкрепят сина им на срещата в Ню Йорк следващата седмица и той да бъде освободен, предаде Франс прес.

"Ние просто искаме той да се върне у дома", заяви пред журналисти в централата на ООН Михаил Гершкович, баща на журналиста от в. "Уолстрийт джърнъл".

"Следващата седмица световните лидери ще се срещнат тук, за да обсъдят важни въпроси. Призоваваме световните лидери да подкрепят Еван и това, което той защитава - правото на свобода на печата и на изразяване", добави Гершкович, който бе заедно със съпругата и дъщеря си. "Това са основните принципи на Организацията на обединените нации", настоя той.

Посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси посети в сряда Пол Уилан, бивш морски пехотинец, лишен от свобода по обвинения в шпионаж, и потвърди, че Вашингтон е решен да го върне у дома. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от Ройтерс и БТА.

Арестуван през 2018 г. в Русия, Уилан бе признат за виновен в шпионаж през 2020 г. и е осъден на 16 години в затвор.

Както Уилан, така и правителството на САЩ отричат, той да е шпионин. Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря по телефона с него.

Посланик Трейси потвърди пред Уилън, че президентът (Джо) Байдън и министърът Блинкън са решени да го върнат у дома, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Пол Уилън

Снимка: AP/БТА

Какво иска Путин в замяна на освобождаването им

Президентът Владимир Путин иска освобождаването на наемен убиец от руските специални части, осъден за убийство в Германия, в замяна на американски затворници като репортера на в. "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, съобщи на 11 септември изданието, цитирайки западни длъжностни лица.

Москва изведе на преден план случая на Вадим Красиков в преговорите за размяна на затворници и каза, че той е централен за всякаква сделка, казаха западни източници пред "Уолстрийт джърнъл".

Красиков застреля Зелимхан Хангошвили, чеченски бунтовник и грузински гражданин, който според Москва е участвал в терористична атака в региона на Северен Кавказ в Русия през 2004 г.

Според западни представители оттогава Москва е поставяла Красиков на централно място в преговорите за размяна на затворници. Красиков е централна фигура в усилията на САЩ за издействане на освобождаването на хора, държани в Русия, вероятно включващи американския морски пехотинец ветеран Пол Уилан и Еван Гершкович.

Длъжностни лица в няколко държави смятат, че е възможна многостранна сделка за размяна на руски затворници в западни държави срещу западни граждани, държани в Русия, както и на излежаващи присъди дисиденти като Алексей Навални, писа "Уолстрийт джърнъл".