Кандидатът за поста премиер на Русия Михаил Мишустин посочи приоритетите на планираната от него политика. Очаква се той да заема министър-председателското кресло след гласуването днес, като от управляващата партия "Единна Русия" подкрепиха единодушно номинацията.

Мишустин обяви, че планира да стимулира технологичното развитие на националната икономика.

Трябва да се постараем да направим истински пробив в дигитализацията на реалния сектор, каза Мишустин на пленарно заседание на Държавната дума, която разглежда кандидатурата му за поста министър-председател на Русия, предаде ТАСС.

Мишустин се ангажира да подобри инвестиционния климат и да гарантира стабилно финансиране за икономиката.

Русия има всички финансови източници за изпълнението на всички задачи, поставени от президента Владимир Путин, започвайки още от април тази година, допълни кандидатът за премиерския пост.

Коментирайки посланието на президента, Мишустин отбеляза, че то трябва да се разглежда като програма за социална справедливост, основана на традиционните ценности и насочена към хората. На първо място е грижата за децата, семейството, увеличаването на доходите и повишаването на качеството на живот, допълни Мишустин, цитиран от ТАСС.

Социалните ангажименти на Путин ще струват близо 4 трилиона рубли през следващите четири години, посочи кандидатът за премиерския пост на Русия, цитиран от Ройтерс. Сумата се равнява на около 58 милиарда евро.

Мишустин отбеляза, че е необходимо инфлацията в Русия да се запази на равнище 4 процента, за да бъдат постигнати определените цели.

Кандидатът за премиерския пост се обяви против идеята за отписване на задължения по кредити на руснаците, тъй като, според него, такава практика крие много отрицателни последици.

Мишустин обеща да запази макроикономическия баланс и ясното разпределение на приоритетите в бюджетните разходи.