Трус с магнитуд 8,2 по скалата на Рихтер беше регистриран край бреговете на полуостров Аляска, съобщи американският геофизичен институт (USGS), цитиран от Франс прес и Ройтерс.

По данни на института земетресението е станало на дълбочина 32 км и на около 100 км югоизточно от селцето Перивил, което се намира на около 800 км от най-големия град в щата Аляска - Анкъридж.

Американският център за предупреждение за цунами алармира за възможни опасни приливни вълни в района на американските тихоокеански територии Гуам и Северни Мариански острови, но впоследствие тревогата беше отменена.

През октомври 2020 г. беше издадено предупреждение за цунами след земетресение с магнитуд 7,5 край бреговете на Аляска, но нямаше сериозни последици. В отдалечения и слабо населен район нямаше загинали, нито значителни щети.

На 27 март 1964 г. в района на Анкъридж става земетресение с магнитуд 9,2 - най-силното, регистрирано някога в САЩ и по света. То трае няколко минути и предизвиква разрушително цунами, засегнало цялото западно крайбрежие на САЩ. Загиват общо над 250 души.

Към момента няма информация за разрушения и жертви.