Трима души загинаха и най-малко 200 бяха ранени в резултат на силното земетресение в района на град Осака в западна Япония, съобщи Ройтерс като се позова на нови данни на японската телевизия Ен Ейч Кей.

Трусът с магнитуд 6,1 бе регистриран в 23 ч. по Гринуич вчера. По последни данни срутили се бетонни стени са убили 9-годишно момиче в град Такацуки и 80-годишен мъж в Осака. В град Ибараки 84-годишен мъж е починал, затиснат от паднала етажерка в жилището му.

Полицията инспектира площадката, където едно момиче е било убито от паднала стена след земетресението

Снимки: БТА

Първоначално властите обявиха, че трусът бил с магнитуд 5,9, но по-късно го коригираха на 6,1.

Не е издадено предупреждение за цунами. Съобщава се за неголеми материални щети и за пожари в няколко сгради в резултат на земетресението.

Щети след труса в Осака

Снимки: БТА

Обекти на атомната енергетика не са пострадали в резултат на земетресението, съобщи на сайта си енергийната компания "Кансай електрик пауър", предаде ТАСС.

По данни на компанията трусът е довел до прекъсване на електричеството в 170 хиляди домове. Близо 100 хиляди домакинства в района на бедствието са останали без газ.

Затворени магистрали след труса

Снимки: БТА

Изцяло е прекратено движението на скоростните и обикновените влакове в югозападната част на остров Хоншу, както и на метрото в град Осака с население от 2,6 милиона души. Парализирано е и движението в редица участъци на магистралите.

Щети след земетресението в Осака

Снимки: БТА

Към канцеларията на премиера Шиндзо Абе е създаден кризисен щаб. Премиерът заяви, че правителството прави оценки на щетите и че главният му приоритет е сигурността на жителите.

Съобщава се за спрян производствен процес в някои заводи и за спукани водопроводи в резултат на труса, предаде Ройтерс. Има съобщения за рухнали бетонни стени и за пукнатини по пътищата, допълва АП.

Вижте поражения от труса в галерия от 8 снимки >>