Силно земетресение с магнитуд от 7,4 по Рихтер разтърси югозападната част на Мексико, близо до курорта Акапулко, предаде Ройтерс. Епицентърът му е бил на 37 км северозападно от Сан Маркос и 14 км югоизточно от Акапулко, щата Гереро, отчете американският геофизичен институт (USGS). Огнището на земетресението е било на дълбочина от 10 км.

Сградите се разлюляха в Мексико Сити посред нощ, принуждавайки хората да избягат на улицата, предадоха световните агенции. В някои части на града трусовете продължиха близо минута.

Земетресението е предизвикало свличане на скали и повредиха сгради. Губернаторът на щата Гереро Ектор Астудийо каза, че един човек е загинал, ударен от паднал стълб, недалеч от курорта Акапулко.

7,4 по Рихтер разтърси Мексико

Снимка: AP/БТА

Има паднали скали на някои пътища и повалени дървета. В няколко щата, включително в някои квартали на столицата Мексико, е имало прекъсване в електрозахранването. В квартал Рома Сур на столицата хората, уплашени от труса и спирането на тока, въпреки дъжда са излезли на улицата, някои по пижами, разказва очевидец.

Вижте снимки >>

Акапулко се намира на около 375 км от Мексико Сити. Столичен квартал остана без ток и изплашените жители излязоха по улиците, някои почти само по пижами, разказва очевидец за Ройтерс. Местните жители се бяха скупчили заедно под дъжда, с малки деца и домашни любимци в ръце, твърде изплашени, за да се върнат по домовете си.

7,4 по Рихтер разтърси Мексико

Снимка: AP/БТА

И докато южните части на Мексико бяха разтърсени от силното земетресение, то преди това в централните части на страната порои предизвикаха огромни наводнения.

Придошла река уби 17 пациенти с коронавирус в болница

Дъждовете в централната част на Мексико наводниха болница. При инцидента загинаха 17 души, съобщава Ройтерс. Повечето от тях са били с COVID-19 и са се лекували в болницата в централния мексикански щат Идалго, в който проливните дъждове са довели до преливането на река Тула.

Над 40 пациенти са били евакуирани от служители на спешна помощ, като по първоначална информация, разпространена от мексиканското правителство, около 2000 къщи са пострадали от наводненията в района.

Губернаторът на Идалго Омар Фаяд уточнил, че за някои от болните смъртта е настъпила при изключването на електричеството в резултат на наводнението. Тогава спряло подаването на кислород, жизнено важно за апаратното им дишане.

В социалните мрежи бяха разпространени снимки, на които се вижда как медицински сестри бутат леглата на болните, а водата стига до коленете им. Част от интубираните пациенти са били преместени в други лечебни заведения с помощта на моторни лодки.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор призова в "Туитър" хората, изложени на риск да станат жертва на наводненията, да потърсят убежище при приятели и близки, които живеят на по-сигурни места, издигнати на височини.

"Много валежи паднаха в долините на Мексико и ще продължи да вали", предупреди Обрадор.