Броят на жертвите на проливните дъждове, връхлетели западната част на Япония, нарасна до най-малко 51, а 48 човека са в неизвестност, съобщи днес телевизионният канал Ен Ейч Кей, цитиран от ДПА.

Повече от 1,6 милиона души са евакуирани от домовете си.

Щетите, нанесени от рекордните дъждове най-вече в районите на Хирошима, Киото и Окаяма, нарастват с всеки изминал час.

Те предизвикаха невиждани пороища, свлачища и наводнения. Много хора в засегнатите райони се оказаха в клопка по домовете си, след като не изпълниха заповедите на местните власти да се евакуират.

Японската агенция по метеорология издаде предупреждение за опасно време за четири префектури в западната част на главния японски остров Хоншу, където има риск от свлачища, повишаване на нивата на реките и силни ветрове.Причината са "исторически" силните валежи, както отбелязват японските медии.

В Мотояма, градче на остров Шикоку на около 600 километра от Токио, от петък до събота сутринта са паднали 583 милиметра дъжд.

Сред загиналите е мъж, паднал от мост в река, възрастен човек, отнесен в канал, докато почиствал отломки.

Около 48 000 полицаи, пожарникари и войници се отзовават на сигналите с молба за помощ.

Пороите се отразиха и на производствения ритъм. Някои автомобилопроизводители, сред които Мицубиши и Мазда, спряха за известно време работа в някои свои заводи, защото валежите и наводненията прекъснаха веригите за доставки и изложиха на риск безопасността на работниците, съобщи агенция Киодо.

Междувременно силно земетресение бе усетено днес в страната. Според данни на националното метеорологично управление на страната магнитудът на земетресението е 6,0, а епицентърът е в префектура Тиба, съседна на Токио, на дълбочина 50 километра, предаде агенция Киодо.

Данни за пострадали или разрушения засега няма, обявена бе опасност от цунами, но няколко минути по-късно предупреждението бе отменено.

Към канцеларията на японския премиер Шиндзо Абе се създава извънреден правителствен щаб след земетресението. Щабът ще събира и анализира информациите за възможни последствия от стихията и ще координира работата на съответните ведомства, свързани с дейностите по ликвидирането им, съобщи ТАСС.