Разлагащите се трупове на норки, погребани на сметища в Дания след масовото им унищожаване във фермите в страната, може да са заразили подпочвени води, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В началото на ноември датското правителство разпореди ликвидирането на близо 17 милиона норки във ферми заради разпространението на мутиралия щамове новия коронавирус.

Логистичните предизвикателства пред тази мащабна акция накара властите да погребат част от норките в ями на дълбочина два метра във военна зона в Западна Дания.

По-късно правителството каза, че възнамерява да ги премести оттам, след като част от труповете се бяха появили на повърхността на земята, вероятно вследствие на действието на газове от процеса на разлагане.

В изследване, поръчано от датската агенция за защита на околната среда в края на ноември на Геологическото дружество на Дания и Гренландия и Техническия университет на Дания, се казва, че подпочвените води в района може вече да са замърсени. Авторите призовават властите към спешни действия.

Датската агенция за защита на околната среда не се отзова за коментар пред Ройтерс. Службата провежда допълнителни проучвания, за да прецени влиянието на масовите гробове върху околната среда, като се вземат и геофизични проби. Резултати се очакват в началото на следващата година.

Преди заравянето на убитите норки властите увериха, че това няма да изложи на риск питейната вода и защитените райони. Местата, където са погребани животните, се охраняват денонощно от хора и животни. Местните хора се оплакват от рискове за здравето, а медиите пишат за "норки зомбита".