Трима души загинаха, един човек е настанен в болница след експлозия в предприятието "Азот" в Пермска област, съобщи ТАСС, като се позова на пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

"Азот" е фирма в състава на химическия гигант "Уралхим" (производство на азотни торове)*.

"Да, три жертви и един хоспитализиран в средно тежко състояние", каза източникът на агенцията.

От пресслужбата на "Уралхим" потвърдиха информацията за трима загинали и един ранен при експлозията, като добавиха, че инцидентът няма да повлияе на производството. "Отражението на инцидента се изяснява. Взривът не се отрази на производството на амоняк, производственият процес продължава", съобщиха от пресслужбата.

От пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация съобщиха, че експлозията е настъпила по време на ремонтни дейности и че аварията не е повлияла на производствения процес.

"Инцидентът се е случил при ремонти, които не са свързани с технологичния процес. Няма заплаха за персонала на предприятието и населението на града. Не е имало нарушение на технологичния цикъл на производството в предприятието", каза говорителят на МНС.

Министерството на извънредните ситуации подчерта, че компанията работи нормално.

На мястото на инцидента работят 30 души и 10 единици специализирано оборудване.

*"Уралхим" е една от най-големите компании на пазара. Има капацитет за производство на над 2,9 милиона тона амоняк, 2,9 милиона тона амониев нитрат, 1,2 милиона тона карбамид и 0,8 милиона тона фосфорни торове годишно.