Трима от общо 13 обвиняеми за атентатите на "Ислямска държава" в Брюксел от 22 март 2016 г. бяха освободени днес от отговорност, реши днес първоинституционален съд в белгийската столица.

Останалите 10 терористи от списъка ще бъдат изправени пред наказателен съд. Някои от тях са извършили нападенията през ноември 2015 г. във Франция, взели 130 жертви.

Съдебната инстанция заседава в състав от трима съдии и 12-членно гражданско жури. Очаква се делото да започне по същество през второта половина догодина, като преди това е делото във Франция за териростичните атаки в Париж.

Днешното решение бе взето при приключването на предварителното изслушване на страните по делото. Съдът заседава в сграда от стария комплекс на НАТО в белгийската столица.

Наказателният съд в Белгия, пред който ще бъдат изправени обвиняемите за атентата не е постоянно юрисдикция, той се свиква при дела, свързани с особено тежки престъпления. Той се състои от трима магистрати, които не се произнасят за вината на обвиняемите.

Дали те са виновни ще решат 12 събедни заседатели, които се определят чрез жребий сред белгийското население. Всеки белгиец на възраст между 28 и 65 години, който не е бил осъждан на лишаване от свобода за повече от 4 месеца или на принудителен труд за повече от 60 часа, може да бъде призован за съдебен заседател.

Ако обвиняемите бъде признат за виновни, професионалните съдии и съдебните заседатели заедно ще определят какво наказание да им бъде наложено. Решението по този въпрос се взима с абсолютно мнозинство.

Атентатите на летището и в метрото в Брюксел взеха 32 жертви и оставиха 340 ранени, от които тежко пострадалите бяха 62-ма. Следствието установи, че повечето от извършителите, основно белгийски граждани от марокански произход, са воювали в Сирия и са пряко свързани с атентатите в Париж от ноември 2015 година. Отговорност за действията им пое терористичната групировка "Ислямска държава".

Най-известният сред подсъдимите е 31-годишният Салах Абдеслам, за когото се казва, че е единственият оцелял член на групата зад стрелбите и атентатите пред стадиона и зала "Батаклан" в Париж. За Абдеслам процесът в Брюксел ще бъде вторият в Белгия. Французинът, израснал в брюкселския квартал Моленбек, беше осъден през 2018 г. на 20 години за стрелба по полицията в белгийската столица в дните преди ареста си през 2016 г. Смята се, че друг предполагаем член на терористичната мрежа Усама Атар е починал в Сирия след нападенията в Париж и Брюксел и може да бъде съден задочно.