Продължава разследването на тежкия инцидент на бензиностанция в Румъния. При двете експлозии в събота загинаха трима души, а близо 60 са ранени, много от тях - тежко, с над 50% изгаряне.

Румънският премиер разпореди незабавни проверки след информациите, че бензиностанцията е била без лиценз. По предварителна информация причина за инцидента е запалена цигара.

Двама пожарникари, пострадали след мощните взривове, вече се лекуват в Белгия. Вчера вечерта те са кацнали във военната база Мелсбрук, а след това са откарани във военна болница в едно от предградията на Брюксел.

Двамата огнеборци са с изгаряния по ръцете и лицата, белгийското здравно заведение предлага грижи, каквито в Румъния няма.

По думите на завеждащия отделението за изгаряния при тези травми времето е от ключово значение колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре. Прогнозите му за двамата румънски пожарникари са оптимистични.

"Пациентите се справиха добре с транспортирането от Букурещ. По време на полета бяха много стабилни. Лечението им продължава. Като се има предвид възрастта им - те са млади хора, били са с качествено защитно облекло, пораженията по тях са ограничени, но въпреки това, те са в критично състояние", заяви д-р Томас Роуз, началник на отделението по изгаряния във военна болница.

Няколко европейски държави - Белгия Италия, Норвегия и България - приемат за лечение тежко обгорени пациенти.

У нас е организирано приемане на 17 от пострадалите при експлозиите на бензиностанцията. 7 от тях могат да бъдат хоспитализирани във Военномедицинската академия във Варна, 6 в "Пирогов", по двама в болници в Пловдив и Русе.  Те ще бъдат транспортирани с румънски хеликоптери след като бъдат стабилизирани.

Сред ранените, от които 8 са с тежки изгаряния, има 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи.