Първата жена премиер в историята на Швеция Магдалена Андершон представи новото правителство на малцинството, предаде Асошиейтед прес. В него има много малко промени в сравнение с предишния кабинет. Андершон представи състава на правителството и пред шведския крал Густав XVI и принцеса Виктория.

Кабинетът ще има за първи път и транссексуален министър. На транссексуалната 51-годишна Лина Акселсон Килблом е поверено висшето образование и науката, съобщава Nordic News, позовавайки се на шведски медии, предава Нова тв.

Просветната министърка е претърпяла операция за смяна на пола в края на 90-те години на миналия век.

Някои министри, като министъра на външните работи Ан Линде и министъра на отбраната Петер Хултквист, са запазили работните си места. Ханс Далгрен ще остане министър по въпросите на ЕС. Министерството на вътрешните работи и това на правосъдието пък ще бъдат оглавени едновременно от един министър -  Морган Йохансон.

Андершон, която беше министър на финансите в предишното правителство, ще бъде наследена на този пост от ветерана от Шведската социалдемократическа работническа партия Микаел Дамберг, който пък беше министър на вътрешните работи в предишното правителство. Той се зарече да се бори с климатичните промени и организираната престъпност и да укрепи социалната система, предаде Ройтерс.

Като вътрешен министър Дамберг бе лице на усилията на правителството за справяне с организираната престъпност. Назначаването му на поста финансов министър бе очаквано.

Дамберг ще трябва да работи с бюджет, отчасти формулиран от три опозиционни партии, включително антиимиграционно настроените Шведски демократи, чиито все по-добри резултати през последното десетилетие са в основата на неотдавнашните политически сътресения в Швеция.

В реч пред парламента, в която очерта политическите си цели, Андершон заяви, че правителството й ще се бори за "зелена индустриална революция", за подобряване на социалната система, тежко пострадала от пандемията от коронавируса, и ще действа активно срещу организираната престъпност.

"Сериозното насилие е отрова, която заплашва цялостното ни единство като общество", каза тя.

Андершон беше избрана за премиер само за 7 часа, след което заради коалиционни неразбории подаде оставка и това е вторият й успешен опит за кабинет на малцинството.