Президентът на САЩ Доналд Тръмп придаде расистки оттенък на разследването на Конгреса за импийчмънт, като сравни започнатата от демократите процедура, фокусирана върху политиката му към Украйна, с "линчуване", предаде Асошиейтед прес.

Линчуването (тоест обесването) исторически е използвано предимно от бели американци срещу чернокожи, главно в южните щати, започвайки от края на 19 в., на фона на нарастващо расистко напрежение в САЩ, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Сравнявайки процеса по импийчмънт с линч, Тръмп оприличава демократите с тълпа, която го извършва, посочва АП.

Подложен на силен натиск заради импийчмънт, заради критиките срещу политиката му за Сирия и по други въпроси, президентът републиканец написа днес в Туитър: "Така че някой ден, ако демократ стане президент, а републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите, дори и нищожно, те могат да подложат президента на импийчмънт без надлежния справедлив процес или законни права". "Всички републиканци трябва да помнят на какво са свидетели тук - на линчуване. Но ние ще победим!", заяви Тръмп.

Парламентарният секретар на мнозинството в камарата на представителите - чернокожият демократ Джим Клайбърн, разкритикува формулировката, използвана от Тръмп. "Това е дума, която никой президент не би трябвало да използва за себе си", каза Клайбърн по телевизия Си Ен Ен.

Жалба на разобличител, че Тръмп се е опитвал да използва служебното си положение за лична политическа изгода по време на телефонния си разговор на 25 юли с президента на Украйна Володимир Зеленски, накара председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси да започне разследване за импийчмънт. Тръмп настоява, че не е извършил нищо нередно. Той определи разговора си със Зеленски като "безукорен" и настоява, че демократите, изгубили президентските избори през 2016 г., още се опитват да оборят резултатите им, довели го на власт.