Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще намалят числеността на войниците си в Германия, тъй като това е твърде голям разход за страната му, а освен това Берлин не изпълнява изискванията на НАТО за вноските на страните.

Германия от години има неизплатени задължения, дължат милиарди долари на НАТО и трябва да ги платят. Ние защитаваме Германия, а те имат неизплатени задължения, това е смешно, заяви Тръмп, цитиран от Франс прес.

Американският президент упрекна Берлин също, че "се отнася много лошо" към САЩ в областта на търговията.

Преговаряме с тях за това, но не съм доволен от споразумението, което предлагат. Те костват на САЩ стотици милиарди долари в течение на години в търговските отношения, така че сме ощетени и в търговията, ощетени сме и по отношение на НАТО, заяви Тръмп.

Той обвини Германия, че се облагодетелства финансово от американското военно присъствие.

Това са добре платени войници. Те живеят в Германия, харчат тонове пари в Германия и тя печели от това, каза Тръмп.

Американските войници са в Европа да бранят трансатлантическата сигурност, заяви германската посланичка в САЩ Емили Хабер, след като президентът Доналд Тръмп обяви планове за съкращаване на американското военно присъствие в Германия до 25 000 души, предаде Ройтерс.

"Винаги сме поддържали тясно сътрудничество във военната сфера и в областта на сигурността и то ще остане такова", заяви Хабер на виртуално събитие, организирано от мозъчния тръст Съвет за международни отношения.

Американските войници не са там да отбраняват Германия, а да бранят трансатлантическата сигурност, а също да дават представа за американската мощ в Африка, в Азия, допълни тя.