Президентът на САЩ Доналд Тръмп се защити днес от обвиненията в расизъм, отправени му след многократните му нападки срещу известен пастор и конгресмен от град Балтимор, предаде Франс прес.

"Аз съм най-малко расистката личност в света", заяви Тръмп пред журналисти в градината на Белия дом. "Нито един президент не е направил повече от мен за афроамериканците", каза той и подчерта, че безработицата сред чернокожите американци "не е била толкова ниска никога в историята" на САЩ.

Президентът атакува остро през уикенда конгресмена демократ от Балтимор Илайджа Къмингс, описвайки избирателния му район като "отвратително, гъмжащо от плъхове" и "много опасно и мръсно място", където "никое човешко същество не би искало да живее".

Президентът увери, че много хора "от афроамериканската общност" са му се обадили да му благодарят, че е взел отношение по въпроса и да го поздравят, че "най-сетне някой е казал истината".

В понеделник Тръмп обвини пастор Ал Шарптън, видна фигура на движението за защита на правата на чернокожите, че е "мошеник, който мрази белите и полицаите".

"Разбирах се добре с Ал Шарптън. Сега той е расист", каза днес Тръмп.

Президентът републиканец заяви в средата на месеца, че у него "няма и грам расизъм", след като прикани четири демократки от малцинствата в Камарата на представителите да се върнат в родните си страни.