Доналд Тръмп заяви, че е "много обиден" на френския президент Еманюел Макрон заради изказването му, че Европа трябва да създаде своя армия, за да се брани от потенциалните си врагове, включително САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Много обидно, но може би Европа първо трябва да плати своя справедлив дял в НАТО, която САЩ субсидират извънредно много", написа в "Туитър" американският президент на пристигане във Франция за среща с Макрон.

Във вторник френският президент каза, че Европа се нуждае от истинска армия, за да намали зависимостта си от САЩ в отбраната. "Ние трябва да се защитим от Китай, Русия и даже от Съединените американски щати", каза той по френско радио, цитиран от "Уолстрийт джърнал", припомни Ройтерс.

Двамата президенти ще разговарят днес в Елисейския дворец, предаде Франс прес. Утре, на 11 ноември, когато е кулминацията на честването на стогодишнината от подписването на примирието, сложило край на Първата световна война, ще се проведе Парижкият форум за мир, който трябва "да напомни за необходимостта от опазване и засилване на мултилатерализма". Тръмп обаче няма да се включи.

На форума, на който се очаква да бъдат "представени възможни решения за по-добра организация на планетата", ще присъстват държавни ръководители, представители на международни организации, неправителствени организации, предприятия, синдикати и религиозни групи. Събитието ще бъде закрито от Еманюел Макрон и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Във форума ще участва и президентът Румен Радев.