Американският президент Доналд Тръмп нареди замразяване на всички авоари в САЩ на венецуелското правителство. Това става ясно от писмо, изпратено от Белия дом на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Като мотив за мярката Тръмп изтъква "продължаващата узурпация на властта от нелегитимния режим на Николас Мадуро".

Въпреки че указът, влизащ в сила незабавно, не представлява пълно ембарго, той е най-драстичното действие на САЩ за отстраняване на Мадуро от власт, откакто правителството на Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуаидо за пълноправен лидер на Венецуела през януари.

Мярката постави Венецуела на едно равнище със страни като Куба, Сирия, Иран и Северна Корея, които също са обект на тежки американски санкции, отбеляза Асошиейтед прес.

Предишни санкции бяха насочени срещу петролната индустрия на южноамериканската държава, която е източник на почти всички приходи от износ.

Американски граждани и компании няма да имат право да извършват трансакции с правителството на Мадуро и със свързани лица. Ще се правят изключения само за доставките на храна, медикаменти и дрехи. Не изглежда да са засегнати трансакциите с частния сектор във Венецуела.

Междувременно колумбийското правителство обяви, че венецуелските деца, родени в страната, могат да станат колумбийски граждани.

От мярката ще могат да се възползват до 25 000 деца, родени след 19 август 2015 г. Колумбия приема над 1,4 милиона венецуелци, най-големия брой от всички приемащи венецуелци страни, които бягат от икономическата и политическа криза във Венецуела.

Венецуелските родители на деца, родени в Колумбия, не могат да ги регистрират във Венецуела, което ги поставя под риск от това да нямат никакво гражданство, каза колумбийският министър на външните работи Карлос Олмес Трухильо.