Американският президент Доналд Тръмп се обяви за това Съединените щати да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, предадоха световните агенции.

Израел превзе стратегически важното плато от Сирия по време на Шестдневната война през юни 1967 г. и го анексира през 1981 г. Израелският контрол над тази територия не е признат от международната общност. 

"След 52 години е време Съединените щати са признаят пълния суверенитет на Израел над Голанските възвишения, които са от критично стратегическо значение и важни за сигурността на Държавата Израел и Регионалната Стабилност!", написа в Туитър държавният глава на САЩ, която бе и първата държава, признала Йерусалим за столица на Израел.

Намерението на американския президент Доналд Тръмп да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения ще увеличи насилието в Близкия изток, заяви по-късно турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

"Териториалната цялост на държавите е основополагащ принцип на международното право. Опитите на САЩ да оправдаят действията на Израел, които противоречат на международното право, ще доведат единствено до увеличаване на насилието и на човешкото страдание в региона", написа той в Туитър.

Турският министър добави, че страната му "подкрепя териториалната цялост на Сирия".

 

В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпейо описа Хизбула като риск за стабилността в Близкия изток и се съгласи с Израел за силно въоръжената ливанска група, подкрепяна от Иран, съобщава Ройтерс.

Помпео, който е на регионално посещение, за да популяризира твърдата воля на администрацията на Тръмп срещу Иран, бе предупреден от Израел, че се тревожат от силите на Хизбула и намесата им в сирийската война.

На среща с израелския президент Рувен Ривлин в Йерусалим, Помпейо изброява Хизбула, Хамас и Йеменския Хути като получаващи иранска подкрепа и "организации, които представляват риск за стабилността в Близкия изток и за Израел".

Американският държавен секретар Майк Помпейо посети днес заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху Стената на плача в Стария град на Ерусалим, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е първият подобен жест, откакто САЩ признаха Ерусалим за столица на Израел, разгневявайки палестинците.

Снимка: АР/БТА

Древната Стена на плача, най-свещеното място за молитва в юдаизма, е разположена в източната част на града, която Израел завладя по време на Шестдневната война през 1967 г. и след това анексира - контрол, който не е признат от международната общност.

Израел отдавна счита целия Ерусалим за своя вечна и неделима столица, но палестинците искат източната част на града за столица на бъдещата си държава.

Скоро след встъпването си в длъжност през януари 2017 г. американският президент Доналд Тръмп също посети Стената на плача. Той обаче не бе съпроводен от израелския премиер, припомня Ройтерс.

Помпейо, който е на обиколка в Близкия изток, посети Кувейт преди да отиде в Израел, откъдето ще отпътува за Ливан.

Визитата на държавния секретар на САЩ в Израел, три седмици преди оспорваните парламентарни избори там на 9 април, бе изтълкувана от местни медии като подкрепа от страна на Тръмп за десницата на Нетаняху, отбелязва Ройтерс.