Американският президент Доналд Тръмп уволни заместник-министъра на отбраната по политическите въпроси Джон Руд, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Висшият чиновник миналата година потвърди, че Украйна е постигнала достатъчен напредък в борбата с корупцията, за да заслужи отпускането от администрацията на Тръмп на одобрената от Конгреса военна помощ от 250 млн. долара за Киев в конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Руд подаде оставка днес, като заяви, че напуска поста по искане на Тръмп.

Забавянето на отпускането на военна помощ на Украйна бе в центъра на процедурата за импийчмънт на Тръмп по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Сенатът обаче оневини Тръмп. След приключване на процедурата окураженият от оправдаването си Тръмп се зае да прочиства администрацията от служители, за които смята, че не са били лоялни към него.

Руд е поредният уволнен от Тръмп служител, припомня АП, цитирана от БТА.

"Бих искал да благодаря на Джон Руд за неговата служба на страната и да му пожела успех в бъдещите начинания", написа Тръмп в Туитър.

Пресслужбата на Пентагона съобщи, че временно изпълняващ длъжността заместник-министър на отбраната по политическите въпроси става Джеймс Андерсън.