Президентът на САЩ Доналд Тръмп разхлаби ограниченията върху използването на противопехотните мини, наложени по времето на Барак Обама предаде Франс прес. Тези ограничения бяха наложени през 2014 г. на американската армия.

"Тази нова политика ще позволи на военното командване да използва, при изключителни обстоятелства, модерни и непостоянни противопехотни мини, специално проектирани, за да намалят нараняванията на цивилни и на партньорски сили", се казва в изявление на Белия дом относно решението на Тръмп.

Така Тръмп променя решението на предшественика си Барак Обама за частично придържане към договора за забрана на противопехотните мини, ратифициран от 164 страни по света и забраняващ използването, съхранението, производството или транспортирането на противопехотни мини.

САЩ не са подписали този договор, но не използват от 1991 г. този род мини, с едно единствено изключение - Афганистан през 2002 г.

Обама забрани използването на противопехотни мини, с изключение на Корейския полуостров, където американската армия си запазва правото да поставя такива.

По-рано днес американският министър на отбраната Марк Еспър приветства новата политика на администрацията на Тръмп. Той каза, че "противопехотните мини са важно средство, което нашите сили трябва да имат на свое разположение, за да гарантират успеха на своята мисия".

"С тези мини, оборудвани с нови технологии, мисля, че вие ще бъдете убедени, че ние сме обърнали много внимание на начина, по който те ще бъдат използвани и на това какво ще стане с тях след края на даден конфликт, което често пъти е обект на дискусии", допълни Еспър.

Новите мини, които американската армия ще може от сега нататък да използва, ще могат да се самоунищожават, ако не са активирани след определен срок.