Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди, че споразумението за Брекзит на Обединеното кралство с Европейския съюз може да бъде пречка за постигането на търговска сделка между САЩ и Великобритания след излизането на острова от общността.

В интервю за британското радио LBC, проведено от ръководителя на партията Брекзит - Найджъл Фараж, Тръмп настоя, че Вашингтон иска да "търгува" с Великобритания и обратно, но предупреди, че "при определени аспекти" от Споразумението за оттегляне САЩ не може да сключи търговска сделка с Обединеното кралство.

"Ние искаме да търгуваме с Великобритания, а те искат да търгуват с нас", посочи Тръмп. "И за да бъда честен с вас, тази сделка, при определени аспекти на сделката - не можете да го направите, не можете да търгувате. Не можем да сключим търговска сделка с Обединеното кралство".

Американският президент добави, че САЩ и Великобритания могат да увеличат двустранната търговия четири или пет пъти от сегашните нива, ако бъде постигнато търговско споразумение.

 Тръмп изрази и разочарование, че Обединеното кралство все още не е напуснало Европейския съюз. Той подчерта, че подкрепя Брекзит още преди британския референдума през 2016 година и смята, че излизането от ЕС е "нещо добро" за Великобритания. Американският президент също отбеляза, че смята, че и Фараж, и премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън споделят това разочарование от последното отлагане на Брекзит с нови три месеца.

Тръмп призова Найджъл Фараж и Борис Джонсън да обединят силите си, на което лидерът на партията Брекзит отговори, че ще бъде отворен за подобен вариант, само ако премиерът на Обединеното кралство се откаже от договорената от него "ужасна сделка" с ЕС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако опозиционният лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин спечели изборите във Великобритания и стане премиер, това би било "много лошо" за страната, предава още Reuters.

"Корбин би бил толкова лош за вашата страна. (...) Той би ви завел на толкова лоши места", заяви президентът в интервю пред LBC Radio, проведено от лидера на "Партия Брекзит" Найджъл Фараж.

Великобритания ще проведе предсрочни избори на 12 декември, което според настоящия министър-председател Борис Джонсън е шанс за страната да излезе от задънената улица по отношение на Брекзит. Неговото изпълнение се бави вече три години, след като референдума във Великобритания показа желанието на нейните граждани да напуснат Европейския съюз.

Тръмп от друга страна похвали Джонсън за това, че се опитва усилено да осъществи Брекзит.

"Той е готов да направи това, което никой друг не би направил", заяви Тръмп.

"Той е фантастичен човек и смятам, че е точният (премиер) за тези времена. И знам, че ти (бел. ред. Фараж) и той можете да направите нещо прекрасно", добави президентът.