Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че ще помилва Сюзън Б. Антъни, лидерка на движението за избирателни права на жените, която през 1872 г. е била арестувана за нарушение на закона, който допуска само мъже да гласуват на избори, предаде АП.

Агенцията припомни, че Антъни е известна не само с ролята си в движението за избирателни права на жените, но и като твърд противник на робството и пионер на равните избирателни права, допълва БТА.

"Тя никога не е била помилвана", каза Тръмп и изрази учудване, че трябвало до измине толкова много време, за да се случи това. Той добави, че по-късно днес ще подпише указ за "пълно и цялостно" помилване на активистката.

Актът на Тръмп идва сто години след ратифицирането на Деветнайсетата поправка в конституцията на САЩ, която гарантира на жените право да гласуват в избори. Тя е наричана Поправката на Сюзън Б. Антъни.

Антъни е била арестувана, след като е гласувала в родния си град Рочестър, щата Ню Йорк. Призната е за виновна след шумен публичен процес. Въпреки че отказва да заплати наложената й глоба, властите се въздържат от по-нататъшни действия срещу нея.

През последните години поклонението пред гроба на Антъни в Рочестър се превърна в популярен ритуал в дена на изборите, отбеляза АП.