Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства съдебното решение, което му позволява да използва 3,6 милиарда долара от бюджета на Пентагона за построяването на стена по границата с Мексико - едно от предизборните му обещания, което той все още не успява да изпълни, предаде Франс прес и БТА.

През декември федерален съд блокира използването на тези средства, предназначени за изграждането на участък от 800 км. Сезиран от администрацията, апелативен съд в Ню Орлиънс късно снощи отмени решението, докато делото се гледа по същество.

Макар и временно, това решение позволява на администрацията на Тръмп да започне да използва средствата.

"Неотдавна Върховният съд на САЩ блокира подобно решение на друг съд", мотивира се апелативният съд, визирайки постановеното през юли решение на най-висшата съдебна инстанция на страната, който вече разреши използването на 2,5 милиарда долара военни средства за изграждането на други сектори от стената.

Съдът "ни даде зелена светлина, за да започнем една от най-важните части на абсолютно необходимата стена по южната граница", подчерта Тръмп в туит.

"Цялата стена се строи или е на път да започне!", добави той.

"Това е победа за правовата държава", подчерта Белият дом в изявление. "Решени сме да гарантираме сигурността на нашите граници и ще довършим стената".