Американският президент Доналд Тръмп обмисля да наложи забрана на продажбата на ароматизирани електронни цигари в САЩ. Федералната служба за безопасност на храните е започнала подготовка за законодателната промяна.

През изминалите дни здравни организации отправиха десетки призиви за действие, след като "епидемия" от мистериозна белодробна болест отне живота на шест души и засегна стотици в Съединените щати. Американският милиардер и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обеща 160 млн. долара за финансиране на кампания срещу употребата на електронните цигари.

Федералната Агенция по храните и лекарствата в Съединените щати в момента финализира своите препоръки за законодателните промени, които ще забранят всички вкусове, с изключение на тютюневия, на електронните цигари. Компаниите-производители ще могат повторно да предложат подобни изделия на пазара , но за тази цел ще трябва да подадат молба май догодина и тя да бъде щателно разгледана.

Една от тези компании е обект на много критики през последните месеци, след като пусна в продажба примамливи за младежите вкусове като манго и сметана. Същевременно една от тези капсули съдържа никотин колкото една кутия традиционни цигари.

"Всички са много щастливи, когато приятелите им започнат да консумират електронни цигари, нали? Но дали всички знаят каква е разликата? Просто хората трябва да знаят на какво подлагат организмите си", каза Джош Мартин - бивш консуматор на електронни цигари.

Първите данни на американските Центрове за контрол и предотвратяване на болестите показват, че една четвърт от всички запитани американски гимназисти са употребявали ароматизирана електронна цигара през последните 30 дни.

В момента се разследват над 450 случая на подозрителни белодробни заболявания. Потвърдени са шест смъртни случая, които се свързват с употребата на този вид цигари .

Според експерти, макар и да не е доказано, причината за мистериозната болест е масло от витамин Е, съдържащо се в капсулата, което при подобно пушене става отровно.

В Мичиган, Сан Франциско и Болдър, Колорадо, тези ароматизираните електронни цигари са забранени.