Президентът Доналд Тръмп отказал Белият дом да издаде декларация в почит към героизма на сенатора републиканец Джон Маккейн и вместо това написал туит, предаде ДПА, като се позова на в. "Вашингтон пост".

След смъртта на сенатора в събота, сътрудници в Белия дом подготвили текст, в който се отдавала почит към ветерана от Виетнамската война за службата му във въоръжените сили и в Сената. Но Тръмп, който през 2015 г. заяви, че "харесва хора, които не са били пленявани", по повод на петте години плен на Маккейн във Виетнамската война, не се съгласил въпреки молбите на прессекретарката Сара Сандърс и началника на кабинета му Джон Кели, пише "Вашингтон пост".

"Моето най-дълбоко съчувствие и уважение към семейството на сенатор Джон Маккейн. Нашите сърца и молитви са с вас!", написа президентът в Туитър.

Двамата изпаднаха в конфликт, откакто Тръмп започна предизборната си кампания през 2015 година, припомна БТА. Маккейн постоянно критикуваше Тръмп и политиката му. Съвсем неотдавна той заяви, че поведението на Тръмп на срещата му с Владимир Путин в Хелзинки през юли е една от най-позорните прояви на американски президент.

ДПА напомня, че Тръмп не направи коментар, когато стана известно, че Маккейн е решил да прекрати лечението си от тумор в мозъка. Реакцията му след смъртта на сенатора предизвика гняв в социалните мрежи и бе в разрез с почитта, изразена и от републиканци, и от демократи, както и от първата дама Мелания Тръмп, и от чуждестранни лидери като френския президент Еманюел Макрон, добавя ДПА.