Израел реши да не допуска на своя територия две мюсюлмански представителки на Демократическата партия в САЩ и членове на американския Конгрес, обяви днес израелският зам.-външен министър Ципи Хотовели, цитирана от Ройтерс.

"Решението беше взето, решението е да не им се позволява да влязат", каза зам.-министър Хотовели по израелското радио Решет Бет.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп призова еврейската държава да не разрешава посещението на Рашида Тлаиб и Илхан Омар - първите две мюсюлманки, избрани в американския Конгрес, припомня Ройтерс.

 

По-рано днес Доналд Тръмп заяви, че ако Израел позволи на две пропалестински настроени мюсюлманки, членове на американския Конгрес, да влязат на негова територия, това ще бъде проява на "голяма слабост", предаде Франс прес.

Рашида Тлаиб, американска депутатка от палестински произход, и нейната колега и съпартийка от Демократическата партия Илхан Омар "мразят Израел и всички евреи и няма нищо, което да може да се каже или да се направи, за да променят мнението си", написа президентът на САЩ в Туитър.

Израелски служител заяви по-рано, че еврейската държава смята да забрани посещението на двете американски депутатки, които изразяват подкрепата си за антиизраелското движение "Бойкот, Лишаване, Санкции", което си поставя за цел да спре израелската окупация на палестински територии чрез бойкот на израелски фирми и стоки.

Президентът Тръмп многократно е критикувал двете демократки, членове на Конгреса. Те планират да направят обиколка на Западния бряг на река Йордан и в Източен Ерусалим, предаде Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че наложената забрана срещу демократките от Камарата на представителите на САЩ Рашида Тлаиб и Илхан Омар да посетят Израел цели да им попречи да навредят на страната, предаде Ройтерс.

"Няма държава в света, която повече от Израел да уважава САЩ и американския Конгрес. Маршрутът им обаче показва, че единственото намерение на двете представителките на Конгреса е да навредят на Израел", каза в изявление Нетаняху.

По думите му ако Тлаиб, която е от палестински произход, поиска да посети окупирания Западен бряг за среща с роднини по хуманитарни причини, Израел би разгледал искането, в случай че тя обещае да не призовава за бойкот срещу Израел.

Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман подкрепи днес решението на израелските власти. Според него Тлаиб и Омар не планират "балансирано посещение", включващо срещи с израелски и палестински лидери. Дипломатът подчерта, че двете мюсюлманки са поддръжнички на "икономическата война"срещу Израел чрез бойкот.

Лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър прикани израелските власти да отменят забраната, тъй като тя само би навредила на двустранните отношения и на подкрепата за Израел в САЩ. "Никое демократично общество не трябва да се опасява от открити дебати", заяви сенаторът от Ню Йорк.

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси нарече решението на Израел "дълбоко разочароващо" и призова властите да го отменят. "Отказът от Израел на достъп на членовете на Конгреса Тлаиб и Омар е признак на слабост и е недостоен за велика държава като Израел, каза тя.

Висш палестински представител определи забраната като скандална

"Израелското решение да се забрани на избраните в Конгреса Рашида Тлаиб и Илхан Омар да посетят Палестина е скандален акт на враждебност срещу американския народ и неговите представители", заяви в комюнике членът на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Ханан Ашрауи, цитиран от Франс прес.