Американският президент Доналд Тръмп пристигна днес в японския град Осака преди срещата на върха на Г-20. Очаква се той да проведе девет двустранни срещи в кулоарите на форума. Първата ще бъде довечера с австралийския министър-председател Скот Морисън.

Най-очакваният разговор очи в очи на държавния глава на САЩ обаче е този с руския му колега Владимир Путин. Преди да излети за Япония обаче, Тръмп заяви, заяви, че не е длъжен да дава отчет какво са си казали двамата.

"Това, което ще му кажа, не е ваша работа", категоричен бе той пред журналистите.

Снимка: AP/БТА

Тръмп каза още, че няма да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на пътуването си в Азия.

"Ще се срещна с много други хора. Но може да разговарям с него под друга форма", добави той, като явно имаше предвид тяхната традиция да си разменят писма.

Снимка: AP/БТА

Посещението в Япония ще бъде вероятно най-важното пътуване на Тръмп в чужбина тази година. Той пристигна в Осака на фона на тропически циклон, който според прогнозите ще се превърне в тайфун - възможна метафора за напрегнатата дипломатическа дейност, която го очаква в предстоящите четири дни, коментира световнита агенции, цитирани от БТА.

Снимка: AP/БТА

Тръмп иска да постигне напредък по редица външнополитически предизвикателства, включително противопоставянето между САЩ и Иран, търговската война с Китай, заплахата от нова руска намеса в избори и изпадналите в застой ядрени преговори със Северна Корея.

Вечерта на 29 юни Тръмп ще излети от Осака за Сеул за консултации за севернокорейската ядрена програма. Това ще бъде втората визита на президента в Южна Корея след ноември 2017 г.