Президентската реч на Доналд Тръмп за "Състоянието на съюза" се превърна очаквано в централна новинарска тема не само за САЩ, а и за целия свят. Продължилото час и половина слово на няколико пъти възпламени присъстващите в залата. И докато политически конгресмените реагираха най-емоционално на обещанието, че "САЩ никога няма да бъде социалистическа", от гледна точка на характерното американско шоу, най-голям ефект предизвика моментът за ролята на жените в обществото в мандата "Тръмп". Стигна се дотам, че в залата загърмяха възторжени скандирания "Ю Ес Ей, Ю Ес Ей, Ю Ес Ей", а кадрите бързо се превърнаха в най-тиражирания епизод от речта в големите сайтове за видеообмен.

Събралите се в залата жени-конгресмени от Демократическата партия бяха облечени в бяло в чест на движението на суфражетките, борещо се за правата на жените преди повече от век. Именно към тях бяха насочени думите на Тръмп, накарали Конгресът да "избухне".

"Никой не печели повече от нашата преуспяваща икономика, колкото жените. Те са заели 58% от новосъздадените работни места през последната година", заяви Тръмп.

Това изказване предизвика ръкоплясканията на демократите, а Тръмп шеговито се обърна към тях, заявявайки "Не трябваше да правите това. Благодаря Ви много!".

"Всички американци могат да се гордеят, че имаме повече работещи жени от когато и да е било. Но това, което ще ви кажа сегар ще ви хареса дори още повече, затова не сядайте още", каза Тръмп на станалите на крака конгресмени от Демократичната и Републиканската партия.

"Точно един век, след като Конгресът даде право на жените да гласуват, днес имаме най-много жени в Конгреса, спрямо когато и да е било преди в историята ни", завърши Тръмп. Именно тези думи накараха конгресмените и от двете партии не просто да ръкопляскат, а да започнат да скандират заедно в един глас "Ю Ес Ей", подобно на зрителите на зрелищна шоу програма.

А облечените в бяло жени-конгресмени от Демократическата партия бяха буквално прелъстени. Вместо да противостоят на Тръмп в ролята си на политически опоненти, те се включиха в овациите. Въодушевлението им сподели дори тяхната съпартийка и основен враг на президента - Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите в 111-ия конгрес на САЩ.