Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил да се стреля по краката на мигрантите, за да се забави техният ход към САЩ. Това пише в нова книга на двама журналисти от "Ню Йорк таймс" (New York Times). В нея се казва, че Тръмп е предлагал екстремни методи за възпиране на мигрантите, които искат да преминат през южната граница на САЩ, съобщи Би Би Си (BBC). Мерките включвали пускане на ток по оградата, поставяне на шипове по граничната стена, издълбаване на ровове и пускане на змии и алигатори в тях.

Изграждането на стена на границата с Мексико е една от основните цели на Тръмп. Строителството на стената вече започна, като Пентагонът отдели за проекта 3,6 милиарда долара военно финансиране.

Какви са твърденията на авторите?

Книгата "Гранични войни: Нападение на Тръмп срещу имиграцията" от репортерите Майкъл Шиър и Джули Дейвис е написана въз основа на интервюта с повече от дузина неназовани служители и беше публикувана от "Ню Йорк Таймс".

Хрониката е от седмица през март 2019 г., когато Тръмп трескаво се опитва да спре мигрантския керван към САЩ от юг. Според откъс от книгата президентът предлага в лични разговори със свои помощници войниците да стрелят по краката на мигрантите, но му било казано, че това ще бъде незаконно.

По-рано Тръмп направи публично изявление, като предложи войници да стрелят по мигранти, които хвърлят камъни.

Според авторите на книгата, Тръмп е предложил и други крайни мерки. "В лични разговори президентът често говореше за укрепване на гранична стена с пълен с вода ров, в който има змии или алигатори, подтиквайки помощниците си да калкулират разходите за това. Той искаше също така да се пусне ток по оградата, да се поставят шипове, които да пробият човешката плът", свидетелства книгата.

Тръмп дори наредил на помощниците си да затворят границата между САЩ и Мексико до обяд на следващия ден, оставяйки ги "в почти паническо състояние". От своя страна съветниците "отчаяно" се опитвали да успокоят президента.

"Заповедта на Тръмп да затвори границата беше въпрос на решение във време на обезумяла президентска седмица, на денонощна паника на персонала и далеч по-голямо сътресение в Белия дом, отколкото стана публично известно", се казва в откъса.

Администрацията на президента Тръмп наскоро инструктира мигрантите да изчакват в пограничния град Тихуана, Мексико, възможността да кандидатстват за убежище, но междувременно наложи резки ограничения за допустимост, заявиха адвокати в съдебно дело, предаде Асошиейтед прес.