Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за възобновяване на икономическите санкции срещу Иран, като същевременно изрази готовност за ново ядрено споразумение с иранския режим, предадоха световните агенции и БТА.

В изявление Тръмп каза, че сключеното през 2015 г. иранско ядрено споразумение за замразяване на иранската ядрена програма в замяна на отмяна на западните санкции е "ужасна, едностранчива сделка", която по думите му е осигурила пари на иранското правителство за подклаждане на конфликти в Близкия изток.

"В момент, когато поддържаме максимален икономически натиск над иранския режим, оставам отворен за по-обхватно споразумение, което обхваща всичките му вредни дейности, включително балистичната му програма и подкрепата му за тероризма", се казва в текста на президентското изявление.

То бе публикувано броени часове преди възобновяването на американските икономически санкции срещу Иран, което влиза в сила в 07.01 ч. българско време във вторник, 7 август.

Първата група санкции ще засегне купуването на щатски долари от иранската държава, търговията на Техеран със злато, продажбите на ирански държавни облигации, иранския автомобилен сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти. През ноември тези санкции ще бъдат последвани от мерки срещу петролния и газов сектор и срещу иранската централна банка.

Тези мерки "увеличават натиска над Иран да промени поведението си", а фирмите, които ги заобиколят, рискуват "тежки последици", каза Тръмп.

Германия ще продължи да предлага износни и инвестиционни гаранции на компаниите, които правят бизнес с Иран, съобщи междувременно днес министерството на икономиката, цитирано от Ройтерс.

От министерството допълниха, че Берлин продължава диалога със САЩ за изключването на германските компании от иранските санкции.

"Износните гаранции и инвестиционните гаранции от федералното министерство на икономиката все още са на разположение на компаниите," заяви министерството.

Европейският съюз изрази съжаление от решението на САЩ и същевременно обяви, че от 7 август активира блокиращия регламент, с който ще защити европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран. Регламентът дава възможност на европейските компании да компенсират щетите от изпълнението на санкциите от лицата, по чиято вина те са настъпили. Той също така обявява за юридически недействителни на територията на ЕС всички решения на чуждестранни съдилища в подкрепа на санкциите.

Как реагира Техеран

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че американските санкции срещу Иран "излагат на опасност обикновените американци".

Първите санкции, които администрацията на Тръмп наложи отново отмениха разрешителните за продажбата на повече от 200 пътнически самолета под абсурден претекст, излагайки на опасност обикновените иранци, отбеляза Зариф в Туитър. Той подчерта, че "лицемерието на САЩ няма граници".

Иранският президент Хасан Рохани обвини американския си колега Доналд Тръмп, че води "психологическа война" срещу Иран.

Няма смисъл Вашингтон да налага санкции на Техеран и едновременно с това да призовава за преки преговори, аргументира се Рохани в реч, излъчвана на живо по иранската телевизия.

На снимката: Иран купи пет нови самолета ATR72-600 от ATR, (съсобственост на Airbus и италианската Leonardo) и ги достави на 5 август, ден преди да влязат санкциите в сила