Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи в Белия дом военното куче Конан, участвало в операцията на американските специални части в Северозападна Сирия, която завърши със смъртта на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Това е Конан, който в момента вероятно е най-известното куче в света", заяви Тръмп, който каза, че е наградил четириногото с орден и почетен знак.

"Това е невероятно куче, блестящо и интелигентно. Конан свърши чудесна работа", добави президентът, в присъствието на съпругата си Мелания Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс, които се радваха на Конан пред камерите.

Конан, който е порода белгийска овчарка, беше леко ранен при операцията срещу Багдади в края на октомври, но се възстанови и отново е на бойна служба.

Снимка: AP/БТА

При акцията Конан подгонил Ал Багдади в тунел без изход в сирийското му скривалище, където притиснат той се взриви с елече с експлозиви, убивайки себе си и две деца.

Снимка: AP/БТА

Междувременно Европол е нанесе сериозен удар върху онлайн пропагандата на "Ислямска държава", спирайки разпространението на хиляди съобщения. Полицейската агенция на ЕС заяви, че е преустановила действието на 26 000 свързани с джихадистите видеоклипове и акаунти в социалните медии по време на операцията, проведена между 21 и 24 ноември.

"Операцията изискваше "огромни усилия", за да свали "всичко", свързано с пропагандата на ИДИЛ", каза на пресконференция в Хага Ерик ван дер Сипт от белгийската прокуратура, където е водена голяма част от разследването.